Damespad Friesland 2016

Eastermar op 1 mei 2016

De zandbak van Eastermar van vorig jaar is inmiddels veranderd in een keurig pleintje. De zon nodigt uit om er een sportief dagje van te maken. Nea, Minke en Rennie, organisatoren van het Friese Damespaddagje,  kunnen de dag met vertrouwen tegemoet zien.

Start03

 

Programma Friesland

11.00 uur: Welkom bij Herberg de Parel, E.M. Beimastrjitte 15- 9261 VG Eastermar
12.00 uur: Vertrek naar de diverse activiteiten.
17.00 uur: Napraten en een gezamenlijke toost op het Damespad Friesland
18.00 uur: Diner
DPFriesland (2)Activiteiten:
Wandeling: 10 kilometer en 18 kilometer. Een Damespadwandeling langs de mooiste plekjes rondom het dorp  Eastermar.
– Fietstocht: Voor de fietsliefhebbers organiseren wij een fietstocht van ca 30 km langs vele bijzonderheden en door een mooi natuurgebied.
– Stadswandeling Leeuwarden
Deelname € 5,00 p.p.( Korting € 1,00 als je het Fries Damespadspeldje zichtbaar draagt)
Meer info Damespad Friesland bij Nea: n.terpstra2@chello.nl
Tot ziens in Friesland!
 Minke, Nea en Rennie

Welkomstwoordje Nea Terpstra,  namens de commissie Damespad Friesland

Lieve dames,
Hartelijk welkom allemaal op deze mooie eerste Mei in Eastermar in 2016. Een mooiere alliteratie zou zijn…. welkom op deze Mooie Meidag in Meastermar. Maar helaas heet dit plaatsje Eastermar! Jammer, dus die vlieger gaat niet op. Fijn dat jullie zijn gekomen overal vandaan. Ik tel wel 42 dames. Rita en Gerda en Ineke uit Noord Holland. Anke en Ank uit Zeeland. Dames uit de provincie Groningen. Leuk dat jullie van zover zijn gekomen. Het is nu de vierde keer dat Minke, Rennie en ik Damespad Fryslan hebben georganiseerd en we willen het stokje vandaag graag doorgeven aan onze opvolgers.
Er staat jullie een mooie wandeling te wachten. Je kunt kiezen uit 9 kilometer, 14 kilometer en een kilometerknaller van 18 kilometer. Onderweg kom je een mooi restaurant tegen ( Palviljoen de Leijen) met uitzicht over het meer de Leijen.
Degenen die niet kunnen of willen wandelen, kunnen naar het Fries Museum in Leeuwarden gaan waar o.a. een prachtige tentoonstelling van het werk van de internationaal beroemde  weefster Claudy Jongstra te zien is, of de tentoonstelling “Keramiek als spiegel van de tijd” in Museum Princessehof in Leeuwarden bezoeken.Na de wandeling of een mooie fietstocht van 30 km,  brengen we een roze dronk uit en klinken we op het Fries Damespad. We evalueren dan ook even hoe jullie de dag ervaren hebben.Wil je blijven eten dan heeft chef kok Eddy een verrukkelijk 3 gangen menu ( ook vegetarisch) gekookt. Kosten slechts 17,50 euro. Graag opgeven aan de bar, ook wat je keuze gaat worden.
Tenslotte nog een TV tip. Nee, niet het programma “Koken met van Boven”, maar wel het programma “ De Hokjesman”. Op vrijdagavond 6 mei op NPO2. Een programma over Lesbisch leven in Nederland. Een eyecatcher en een eyeopener, denk ik.Tot slot wens ik jullie allemaal een heel fijn Damespad toe vandaag en vergeet nooit onze slogan:

OP HET DAMESPAD WANDEL JE NOOIT..….ALLEEN!!!!!!

Het stokje wordt doorgegeven
Drie jaar hebben jullie een prachtige sportieve dag verzorgd in Friesland. Nu is het tijd om het stokje door te geven. We zijn met Fries suikerbrood begonnen en via de Friese dȗmkes kregen we vandaag heerlijke Oranjekoek. Het is altijd smullen in Friesland. Dank voor jullie inzet voor het Damespad Friesland. Gezien de grote opkomst vandaag hebben jullie echt iets toegevoegd aan het roze leven in Friesland. Dank jullie wel.
Rita Zwaan, namens de stichting Damespad.nlDPFR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik vertrek, jij vertrekt, wij vertrekken

Tijd om te vertrekken. We gaan aan de wandel, stappen op de fiets of brengen Leeuwarden een bezoekje o.l.v. stadsgids Nettie.

Het Fries Museum


Friesmuseum01
De Friese architect Abe Bonnema heeft de aanzet gegeven voor de nieuwbouw. Overal zijn gebouwen van Bonnema in Friesland te zien. Het meest bekend is de prominente Achmeatoren in Leeuwarden. Bij zijn overlijden in 2001 liet hij maar liefst 18 miljoen euro na aan het Fries Museum. Wel onder twee voorwaarden: 1. nieuwbouw op of aan het Zaailand  in Leeuwarden en 2. architect Hubert-Jan Henket moet de architect worden van het museum. Deze vriendjespolitiek werd hem niet door iedereen in dank afgenomen, maar de miljoenen wel. In ieder geval heeft Het Fries Museum deze kans met beide handen aangegrepen om een nieuw gebouw neer te zetten. In  2012 werd het gebouw opgeleverd en het biedt tevens een plek voor het verzetsmuseum.

Hongerkinderen
In het Fries Verzetsmuseum maken we kennis met hongerkinderen die werden ondergebracht op het Friese platteland om aan te sterken. Kern van de expositie vormen de belevenissen van drie hongerkinderen uit West-Nederland en de verhalen van drie Friese gezinnen die destijds betrokken waren bij de opvang van hongerkinderen. In de noordelijke provincies is genoeg te eten. Uit wanhoop sturen ouders hun ondervoede kinderen daarom ‘naar de boeren’. Een enorme operatie waarbij talloze Nederlanders zich inzetten om de kinderen te redden van de hongerdood. De kinderen worden met schepen, autobussen, vrachtwagens, treinen en soms zelfs lopend of fietsend op reis gestuurd. Het onbekende tegemoet. Paul van Vliet was één van die kinderen.

Mata Hari
MataHari
Margaretha Zelle is een van de tien Spraakmakende Friezinnen van het Damespad Friesland. Ze is geboren in Leeuwarden op 8 augustus 1876 en wist als schaars geklede, oriëntaalse danseres in 1905 in Parijs het publiek aan haar voeten te krijgen onder de artiestennaam Mata Hari. Haar voorliefde voor rijke mannen en hooggeplaatste officieren bracht haar in hoge militaire kringen. Ze dankte er haar mondaine leven aan, maar het werd uiteindelijk ook haar ondergang. Op 15 oktober 1917 eindigde haar leven voor het vuurpeloton als dubbelspionne. Het enige dat overblijft is de vraag: was ze echt schuldig?
In  2017 wordt een grote expositie over haar leven in het Fries Museum verwacht.

Claudy Jongstra
Claudy is ook een van de tien Spraakmakende Friezinnen van het Damespad Friesland. In haar atelier in het Friese Spannum experimenteert Claudy Jongstra met traditionele ambachten als kaarden, spinnen en weven. Alle stappen in het productieproces zijn in eigen beheer. Van de kudde schapen waarvan zij de wol verwerkt tot het vervaardigen van het vilt. In haar ververij gebruikt ze plantaardige kleurstoffen afkomstig uit gewassen als calendula, kamille en dahlia’s uit eigen biologisch-dynamische tuin. Haar werk hangt in grote musea. Het meditatieve kunstwerk Metaphoric Indigo verandert de museumzaal bijna in een tempel.

Roosje Cohen (1881-1958)  
De stadsdichter vertelt en zingt het verhaal van Roosje Cohen. Roosje stond jarenlang met haar handeltje van dropjes en potloden op de Veemarkt in Leeuwarden. Dat was armoe troef.

Leeuw04

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anne Vondeling (1916-1979)
Leeuw05aOp de hoek van het Zaailand staat een markant politicus, PvdA-voorman, minister en Kamervoorzitter de heer Anne Vondeling. Onder het borstbeeld, dat hem in een karakteristieke houding afbeeldt, ligt een roos, symbool van de Partij van de Arbeid. Wat zou hij vinden van de wereld van vandaag?

roos3

 

De Koperen Tuin
Tenslotte volgen we het pad langs de Beatrixboom en eindigen in de Prinsentuin. Hier geen blaasmuziek, maar wel een Koperen Tuin. De tuin, die het vermoedelijke decor was van de roman van Simon Vestdijk. Niet omdat we “zielen in nood”  zijn, maar omdat we dorst hebben, besluiten we hier de stadswandeling door Leeuwarden. Met dank aan gids Nettie.

Happy Hour 

Om 5 uur zijn we allemaal weer in de herberg terug. We delen onze ervaringen en wetenswaardigheden van de dag. Het wordt een vrolijk borreluurtje.


Goed Nieuws

Aan het eind van de dag blijkt dat er een nieuw comité Damespad Friesland is opgestaan:  Jose Boksebeld, Ans Sinselmeijer, Akke Overzet en Minke Dooper nemen het stokje over en gaan volgend jaar een sportieve wandeldag ergens in Friesland voorbereiden.

ZSC12a (2)De oude commissieleden worden uitgezwaaid en de nieuwe vrouwen verwelkomd. Succes meiden. We kijken er nu al naar uit.

Fleurich en frij kuierje  yn Fryslân

Damespad

 

 

 

 

op een damespad wandel je nooit alleen