Ladies Day 2015 zaterdag

LADIES DAY  2015
Zaandam / De Zaanse Schans

Kamperen
en
Stadswandeling Zaandam 

Begin en eindpunt van de Ladies  Day 2015 is dit jaar De Zaanse Schans. Een bijzondere locatie die niet alleen voor toeristen leuk is. Wandelen, fietsen en een stadswandeling Zaandam. Gelegenheid tot kamperen bij de boer.  Greet, Ineke, Agatha en Rita van het Damespad NH hebben het weekend voorbereid.

 

 

Kamperen

Er komen 14 vrouwen en twee honden met hun  caravans, tenten en tentjes naar De Akker in Wormer. Het zonnetje is er ook bij en de camping is een schot in de roos.

 

Happy Hour
Greet opent het weekend namens de organisatie Damespad NH met een toost op een mooi weekend. We hebben de camping nagenoeg voor ons zelf.

 

Ging en Gaan
’s Avonds  gaan sommigen te gast bij de buren (De Hofjes) en dat blijkt een super geliefd restaurant te zijn op een prachtlocatie. Anderen blijven op de camping, verzorgen hun eigen maaltje, gaan vissen, maken een avondwandelingetje, genieten van een wijntje en van elkaars gezelschap.

Zaterdag

Taartjes bij de koffie

De volgende dag krijgen we feestelijke taartjes bij de koffie gemaakt door Ineke. Dat is smullen met de ogen dicht. Rita inventariseert wie er mee gaat met de stadswandeling in Zaandam vanmiddag en wie mee gaat eten na afloop in de Koekfabriek aan de aan Zaan. We gaan met z’n allen. Het wordt een mooie dag.

Stadswandeling Zaandam

 

Agatha en Rita hebben de stadswandeling voorbereid.  We wandelen in de voetsporen van de befaamde Russische vorst Czaar Peter en zullen een bezoekje brengen aan zijn huisje van destijds. Hij woonde daar slechts 4 dagen. Ook Monet heeft een paar maanden in Zaandam gewoond en liet zijn sporen na. Die Zaankanters weten hun historie wel uit te buiten.

 

Het nieuwe Zaandam

De start is bij het station en het stadhuis. Het veelbesproken stadhuis is ontworpen door architect Soeters en gebaseerd op oude Zaanse Huisjes.  Officieel geopend op 12 januari 2012, na een jarenlange spraakmakende voorbereidingstijd. Een huis voor meer dan 800 ambtenaren en wachtkamers met lampenkapjes (vandaag gesloten). Uiteindelijk is het de pronkkamer van Zaandam geworden, uniek in de wereld. De kapelletjes op het dak geven de wapens aan van de gemeentes die opgegaan zijn in de gemeente Zaanstad.Het bijpassende Inntelhotel heeft 1 blauwe kamer verwijzend naar Monet Het hotel is een geliefde toeristische plek geworden waar meer te eten is dan het befaamde Mariakaakje van Verkade.

 

 

Tijd voor een historische groepsfoto.

 

 

 

Grachtjes en bruggetjes

Mede in het kader van de opwarming van de aarde en met instemming van architect Soeters is de Gedempte Oude Gracht weer uitgegraven. De bruggetjes zijn naar oud ontwerp herbouwd. De boten zijn theehuizen geworden. Heel gezellig. De grote winkelpanden passen zich schoorvoetend aan bij de Zaanse Stijl. Zo heeft C&A een Zaanse gevel voor het winkelpand gezet en ook de Rabobank heeft plannen in die richting. Geen damespad, maar wel veel straatnamen die hun naam te danken hebben aan de Hogedam (13e eeuw) die de polders moest beschermen tegen het binnendringende Zuiderzeewater. We vervolgen het “dam(es)pad”.  

De moestuin van Monet

In 1871 verbleef Claude Monet met vrouw en kind 4 maanden in het Blauwe Huis in Zaandam. Het huis zou een hemelsblauwe kleur gehad moeten hebben. Het huis lijkt er nauwelijks meer op. In de bijbehorende moestuin worden nog steeds vruchten gekweekt.  Als eetliefhebber verzamelde Monet vele recepten van bevriende kunstenaars. Hij vestigde zich definitief in Giverny (Frankrijk) in 1883 en legde daar een grote moestuin aan.

 

Czaar Peterhuisje
Het Czaar Peterhuisje is ingericht als museumpje aan de Zaan. Het huisje zelf was op sterven na dood maar door een Russische gift blijft het bestaan.  De restauratie betreft alleen het achterhuis, waar de Grote Man ooit 4 nachten heeft geslapen! Het restauratieverhaal is op zich al heel apart:  Ze bouwden een huis om het verzakkende huisje heen! Het trekt heel veel hoogwaardigheidsbekleders die allemaal hun handtekening op de muur of in het raam krassen. Zelfs Napoleon Bonaparte zou zich hier vertoond hebben en getekend hebben. De dame achter de kassa is van Russische komaf en vertelt heel geanimeerd over de belevenissen in het Czaar Peterhuisje, maar wij moeten verder. Hoogste tijd voor een ijsje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Vermaning tot besluit

Via het Sluiswachtershuisje waar de brugwachter een VVV-functie heeft (Zaandam heeft geen eigen VVV..!!!), komen we uit bij de Vermaning, Anno 1678. Het is een van de vele doopsgezinde kerkjes in de Zaanstreek, die gedoogd werden mits niet te zien van de openbare weg. Het verhaal van de zwangere dame die op de hoorns van de stier genomen wordt vertellen we een andere keer wel. We krijgen love biene en een zangerige boik. Hier eindigt de stadswandeling door Zaandam. Een applaus voor Rita en Agatha.

Tot besluit eten we met elkaar in de gerestaureerde Koekfabriek van Verkade. Allemaal kleine hapjes. Viel het Moestuintje van Conqui een beetje tegen? Het Verkadetoetje ging er in ieder geval lekker in.

En toen kwam er een olifantje met een hele lange snuit, die blies het hele verhaaltje uit.